Wednesday, 30 September 2009

nikmatin hidup..

Posted by ida at 16:51 Links to this post

salam..

hari ni ida dok borak ngan myOld frenz time blaja kat Indon dulu..
dia bgtaw yang fianciee die dah passed away 2 weeks before their wedding
so sad.. but she looks so strong and can accept her fate.. ida rasa, if ida yang kena macamnie, ntah .. ida leh terima ke tak?


actually, banyak sangat sign yang telah ALLAh tunjukkan kat Ida, and now how i can accept all the sign?

dulu, pernah gk ada kawan yang time nak uji thesis, and then thesis tu kena campak macam 2 je ngan lecturer.. sakit ati x? of course lah! dah la penat2 nak wat benda 2 and lastly kena campak macham 2 je kat tong sampah.. ugh! sakitnya atiku... kawan ida 2 pown menangis melolong kat campus time tgk thesis tu dah tercampak kat bin.. 3 bulan beb muka tak nampak kat campus, lepas 2 ida dengar dia masuk wad sebulan.. sakit!

banyak sangatlah benda2 yang pelik dah jadi kat ida nie, baik kat diri ida sendiri ataupun pada orang yang berada dekat ngan ida.. ida banyak belajar tentang hidup dari pengalaman.. jatuh cinta, putus cinta, dicampak dan mencampakkan, dihina dan dipuja.. arg! banyak sangat kalau nak kena bebel kat sini.. apapun itu, ida sangat2 bersyukur kerana ida pernah mengalaminya.. :P mesti owg lain jeles ngan perjalanan hidup ida nie kan? (hehehe... still perasan)! yelah.. banyak sangat makan asam garam kehidupan n x lama lagi tekanan darah tinggi pun datang......

ida juga sangat2 bersyukur sebab ida masih bernafas n masih leh share semua kebahagiaan ida ngan uOls.. that's d' best part of my life...

bye, see ya!



Monday, 28 September 2009

1st day works

Posted by ida at 15:07 Links to this post
salam..

hi uoLs.. how's ur 1st day work?? bz huh??
samalah kita... heheee...
pagi2 dah sampai ofis (kul 7.45am), baru nak baca news paper, tetiba dua tender mendarat dengan sempurna kat meja ida pagi ni.. (yup! 2)... hmm...dah lah 2, closing date pown sama 5 oktober 2009..betoL!! next week.. adoiii!!
ape ke hal nya niee??...

apalah mimpi ida semalam sampai kena wat keje rodi..
x pe bozz, janji bonus tambah k? hehehehe...
(ni meja ida kol 7.45 am.. still clear kan?)
(hah! yang ni pulak meja keje ida kul 9.00 am)


nampak x perbezannya kengkawan??? yup! my routine dah bermula.. welcome 2 IOSR worLd!
xoxoxoxo!
if my boss baca blog ni, dia mesti cakap
"hah! awak ni faridah.. asyik nak membebel j, bila nak wat keje 2?? tender dah banyak lepas, awak masih nak tersengih2..."

dah hafal sangat dah ngan dialog si boss ni...)

keje 2, keje jugak but bab makan still go ON.. nak kata sarapan, x jugak, nak kata lunch, x jugak.. ni la snack ida untuk hari ni.. banyak? blom lagi nie..ni baru sikit.. lom sempat g 7e lagi nie...
dalam cawan 2, puding custard jagung (thx 2 ain dah bawak g ofis).. 2 cawan ida bedal... hehehehe... lom banyak 2...
n ada biskut lemon chips n kuih bijan... (My homemade punya biskut).. ni seminggu punya bekal..


ida saja sorok kat tepi compt... takut bila boss nampak nanti dia mesti cakap " keje ko ni melantak je ke? patut r keje lain x siap2...'"
2 yang kena jaga tu...wokey?!

dah letih dah ni dok membebel so, ida kena continue my work again... c u soon!

Thursday, 24 September 2009

nice poem

Posted by ida at 10:53 Links to this post
berlari aku mengejarmu,
namun jejak ku menapak berat dipasir itu,
dan desah lelah mengabit bersama udara,
tanpa pernah hirau lelah untuk menepi.
aku tak tau kapan aku kan sampai padamu
sedang peluhku menawarkan gontai yang manis melambai..
sekuat terpaan ombak yang menerpaku,
tiada pupus separuh pesonaMu dimataku
dan tiada redup langkahku berserah menikahi pagimu,
dan mengharap alammu melingkarkan cincin bahagia disisa-sisa hidupku....
sampai aku benar-benar hilang tak bernyawa
aku rela tinggalkan semua,
jika takdirmu karunia termasuk dia, dan mereka.
ku rengkuh hilang sinar cahaya
merajukmu tuk memeluk rohku erat dalam batas doa yang tersembul dan ku ikat erat sebagai kekasihku lagi...
kembalilah..
jangan pergi, dan lari lagi dari ku

(from bang naddin fb; furry fadhilla)

Wednesday, 23 September 2009

raya 09'

Posted by ida at 10:06 Links to this post
salam semuanya...

macam mana raya anda tahun ini? mesti seronok kan?
banyak dapat duit raya x?
hehehehe... kalau ida dah x dapat dah, sekarang turn ida pulak yang kena bagi kat budak2 yang datang kat rumah.. alhamdulilah, berbagi rezeki yang melimpah..


apa tema baju raya tahun ni? family ida choose marron kaler pulak dis year, after last year kite raya in green kaler.. hehehehe.. ni adik punya idea la.. dah la dapat baju raya last minute with low cost.. so cheap! under RM 50.00.. janji leh melaram dah la... ida pown bukannya suka sangat berbaju kurung nie.. ni kalu bukan hari raya or hari jumaat, ida x kan pakai baju kurung.. :)

tahun ni dah dua kali ida beraya kat JB.. so bored! mana x nya, orang semua balik kampung nak beraya, tapi kami balik bandar.. apa x sunyi nya.. korang nak dance kat higway pown bleh, iye lah.. xde kete yang lalu pown.. btol2 sunyi.. :(

raya ke-2 ida dah stay kat ofis, buat kerja apa yang patut.. walaupun bos bagai cuti seminggu tapi boring dok rumah. bukan ada benda yang nak buat pown.. dulu, time beraya kat Indon (7x), ye lah, 7 tahun dok sana n x sekali pown ida balik raya kat malaysia selama ida belajar kat sana.. saja nak menikmati kehidupan ida time 2.. sorang2 dok hostel. lepas tu gi lepak kat pantai.. jalan2 tgk wayang n everything by myself.. semua budak indon pelik tgk ida.. ye lah apalah rasanya raya sorang2.. tapi ida btol2 menikmati kehidupan ida time 2.. ntah bila akan terulang lagi...

waaa...
rindu btol la kat kengkawan kat sana...hmmm..
FB je la pelepas rindu ida kat korang semua...hiks..

Friday, 18 September 2009

minal aidil wal faidzin..

Posted by ida at 07:58 Links to this post

Cahaya mentari bulan Ramadhan perlahan menghilang di ufuk barat
Berganti gema Takbir dan Takhmid menyambut Hari Kemenangan
Titisan air mata haru mengiringi kepergian Sang Penghulu bulan

Selamat jalan bulan penuh Barakah
Selamat jalan bulan penuh Ampunan
Ya Allah Ya Rabb...
Dengan kemurahanMU kami kembali ke fitrah
Putih bersih suci bak sinar MalaikatMU
Ya Allah Ya Rabb...

Izinkanlah kami untuk bertemu kembali dengan bulan seribu bulan
Agar kami merasakan kembali limpahan Rahmat dan Rahim MU

ALLAHUAKBAR....ALLAHUAKBAR....ALLAHUAKBAR
LAILAHAILLALLAH HUALLAH HUAKBAR
ALLAHUAKBAR WALILLAILHAMD

Dengan segala kerendahan dan keikhlasan hati,
Ida mengucapkan:

"Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1 Syawal 1430 H
Taqaballahu Minna Wa Minkum Taqobal Yaa Kariim…
Kullu ‘Amin Wa Antum Fi Khoir…
Minal Aidzin Wal Faidzin
Mohon maaf lahir dan batin
atas segala kekhilafan yang pernah diperbuat selama ini"

Semoga kita termasuk orang-orang yang beruntung dgn mendapatkan rahmatNya,
pengampunan dari segala dosa, dan dimasukkan kedalam golongan orang-orang yang pandai ber-Syukur, Ikhlas dan Tulus dalam beribadah serta kembali ke Fitrah.
Semoga segala amal ibadah kita selama bulan Ramadhan ini diterima dan mendapatkan pahala dari Allah SWT.
Amien Yaa Robbal'alamien

Thursday, 17 September 2009

in_blue

Posted by ida at 12:13 Links to this post
salam..
macam dah lama pulak x update ni blog.. dah xde idea nak tulis apa.. (tapi bab round blog owg, rajin pulak) xoxoxoxo..dalam minggu ni banyak sgt keje yg nk kena wat, mana nak wat quotation n tender, agaknya 24/7 pown x cukup..(hmmm...) sbnarnya ida x nak mengeluh, nak belajar bersabar, tapi kenapa ea? setiap kali nak wat benda baik mesti bnyk sgt cabaran.. hufh! Ya Allah kurniakanlah kesabaran tingkat tinggi wat hamba-Mu yg sgt2 emo akhir2 ni..
A.M.I.N


semalam ida g PHARMACY kat bwh ofis, saja nak wat glucose n' cholestrol test.. alhamdulilah semua normal, but bila check blood pressure? punyalah rendah.. 60/90!
Astagfirrulahalazim.
.
patut r selalu pitam n' penik2 lalat cam 2, ingatkan mata dah tambah minus, rupanya tekanan darah yang lemah..plus nurse 2 ckp kena banyak mkn vitamin, kena bnyk rehat n jgn bnyk berpikir.. hmm..
ida jgn bnyk berfikir? no w
ay!
kepala ida ni kalo diibaratkan komputer, mybe dah lama 'han
g'.. banyak sgt benda yang nak kena fikir.. memang manusia itu penuh dengan keinginan dan ida nak semua keinginan ida 2 t'rcapai... but, ida still know bahwa..
'kita hanya merancang. ALLAH jua penentu segalanya.. '
tapi bolehkan berharap??

membaca blog abg naddin tentang cerita balik kg, jadi teringat pada seseorang n kenangan kat KB.. rindu pada kak dayang sekeluarga dan cerita2 masa lalu (maklumlah dah 11 tahun x jumpa), rindu pada keramahan penduduk kampung yang begitu bersahabat... rindu pada ketenangan pantai yang x pernah gagal membawa kedamaian, rindu pada keluarga si 'ina'
yang sangat2 baik hati n mau menerima ida di rumahnya walaupun kami baru pertama kali berjumpa tapi keramahan dan kemesraan yang tulus yang di tunjukkan betul2 wat ida terharu.. masihkah ada kesempatan untuk ida berkunjung ke sana lagi? hmm.. entahlah.. macam x mungkin.:(

Sunday, 13 September 2009

KITA BAHAGIA BILA........

Posted by ida at 14:58 Links to this post

Manusia bahagia bila ia bisa membuka mata. Untuk menyadari bahwa ia memiliki banyak hal yang berarti. Manusia bisa bahagia bila ia mau membuka mata hati. Untuk menyadari, betapa ia dicintai. Manusia bisa bahagia, bila ia mau membuka diri. Agar orang lain bisa mencintainya dengan tulus.

Manusia tidak bahagia karena tidak mau membuka hati, berusaha meraih yang tidak dapat diraih, memaksa untuk mendapatkan segala yang diinginkan, tidak mau menerima dan mensyukuri yang ada.

Manusia buta, karena egois dan hanya memikirkan diri, tidak sadar bahwa ia begitu dicintai, tidak sadar bahwa saat ini, apa yang ada adalah baik, selalu berusaha meraih lebih, dan tidak mau sadar karena serakah.

Ada teman yang begitu mencintai, namun tidak diindahkan, karena memilih, menilai dan menghakimi sendiri. Memilih teman dan mencari-cari, padahal di depan mata ada teman yang sejati. Telah memiliki segala yang terbaik, namun serakah, ingin dirinya yang paling diperhatikan, paling disayang, selalu menjadi pusat perhatian, selalu dinomorsatukan.

Padahal, semua manusia memiliki peranan, hebat dan no. satu dalam satu hal, belum tentu dalam hal lain, dicintai oleh satu orang belum tentu oleh orang lain.

Kebahagiaan bersumber dari dalam diri sendiri, jikalau berharap dari orang lain, siaplah ditinggalkan, siaplah dikhianati. Kita akan bahagia bila bisa menerima diri apa adanya, mencintai dan menghargai diri sendiri, mau mencintai orang lain, dan mau menerima orang lain.

Percayalah kepada Tuhan, dan bersyukurlah kepadanya, bahwa kita selalu diberikan yang terbaik sesuai usaha kita, tak perlu berkeras hati, Ia akan memberi kita di saat yang tepat apa yang kita butuhkan, meskipun bukan hari ini, masih ada esok hari. Berusaha dan bahagialah karena kita dicintai begitu banyak orang.

Saturday, 12 September 2009

tagged

Posted by ida at 14:23 Links to this post

sesekali nak gak layan tagged cam ni (ida sentapp kat mana pown dah x taw dah.. sorey beb).. nak ilangkan bowring... jom layan!


ABC About You Questions:

A - AVAILABLE : s i n g l e but unavailable

B - BIRTHDAY:05th oktober 1979

C - CRUSHING ON: dont wanna talk bout dis again.. :(

D - DRINK YOU LAST HAD: my own secret receipe of ice cream... yummy!

E - EASIEST PERSON TO TALK TO: yani.. yani.. yani..

F - FAVORITE SONG: anythink!

G - GUMMY BEARS OR GUMMY WORMS: Gummy Bears.

H - HOMETOWN : jb

I - IN LOVE WITH: beloved family + frenwz!

J - JUNGLE: kb?

K - KILLED SOMEONE: surely nope

L - LONGEST CAR RIDE: haha xde lsen!

M - MILKSHAKE FLAVOR: c h o c l a t e

N - NUMBER OF SIBLINGS: 5

O - ONE WISH: get out from all the memories! messy me =(

P - PERSON YOU CALLED LAST: a.d.i.k

R - REASON TO SMILE: cuz of beloved family + frenz!

S - SONG YOU LAST HEARD: lucky (melalak sklali ngan jason mraz)

T - TIME YOU WOKE UP: 04.30 am..

V - VEGETABLE(S): anythink!

W - WORST HABIT: shoppink!

X - X-RAYS YOU HAD: my heart broke into 2 piece :(

Y – YO-YO'S ARE:?? wut hell is this?

Z - ZODIAC SIGN: libra

bucuk story..

Posted by ida at 08:38 Links to this post

pagi ni ayah cakap ida happy? iye ke? myb ayah tgk ida melalak pagi2 kat rumah n he think if i'm happy...
ntahlah..
hanya ida j yang taw apa yang berkecamuk dalam hati n perasan ida saat ni..
i
da rindu 'bucuk' sangat2 rindu.
.
huhuhuhu...semalam ida ingat dia, ari 2 pown ingat dia, ari2 ingat dia...apa kes nie? time kapel dulu xlah macam ni punya teruk, tapi bila dah break, leh pulak sakit angau ni datang.. b.e.n.c.i!
agak2 bucuk masih ingat kat ida lagi x ea? hmmmm... ari 2 mak bucuk bgtaw yg
bucuk sakit n nak kena operate,

ida sedih tol.. sob...sob.. dah lah tak leh nak col n let he know that i'm really take care bout him..but ida dah sent msg n ckp suruh dia jaga kesihatan n
doakan semoga dia cepat sembuh
walaupun msg 2 bucuk bls ala kadar j..
but x pe, yang penting bucuk taw yang ida x pernah marah n benci kat bucuk..
boleh k mcm 2? ala.. boleh lah..

Friday, 11 September 2009

renung-renungkanlah...

Posted by ida at 09:08 Links to this post

Teruntuk yang...
MASIH SINGLE ,
Cinta ibarat kupu-kupu, makin kau kejar, makin ia menghindar. Tapi bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu disaat kau tak menduganya. Cinta bisa Membahagiakanmu tapi sering pula menyakiti, tapi cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan pada seseorang yang layak menerima.
Jadi......tenang- tenang saja, jangan terburu-buru dan pilihlah yang terbaik.

Teruntuk yang......
RAGU-RAGU DENGAN PERNIKAHAN,
Cinta bukannya perkara mencari seseorang yang "Sempurna", tetapi
menemukan sesorang yang bisa menjadikan dirimu sempurna.

Teruntuk yang........
PLAYBOY/PLAYGIRL,
Jangan katakan "I Love u" bila tidak benar-benar peduli.
Jangan bicarakan soal-soal perasaan bila itu tidak benar-benar ada.
Jangan kau sentuh hidup sesorang bila kau hanya berniat main-main dengannya.
Jangan menatap kedalam mata bila yang kau kerjakan hanya berbohong.
Hal terkejam yang bisa dilakukan adalah membuat seseorang jatuh cinta, padahal kau tidak berniat sama sekali untuk menerimanya saat ia terjatuh.... ...

Teruntuk yang.....
SUDAH MENIKAH,
Kalau cinta jangan katakan "ini salahmu!" tapi "Maaafkan aku ya!"
Jangan juga katakan "Kau dimana?" melainkan "Aku disini, kenapa!"
bukan "Kok bisa sih kamu begitu?" tapi "Aku ngerti....." dan juga
bukan "Seandainya kau......." akan tetapi "Terimakasih ya........"

Teruntuk yang........ ..
BERTUNANGAN,
Tolak ukur saling mencocoki bukanlah berapa lamanya waktu yang kalian habiskan bersama, melainkan betapa baiknya kebersamaan anda berdua

Teruntuk yang......
PATAH HATI,
Sakit....... ...patah hati........ Bertahan selama engkau menginginkannya dan akan mengiris luka sedalam engkau membiarkannya, tantangannya bukanlah bagaimana bisa mengatasi rasa itu, melainkan apa yang bisa diambil sebagai pelajaran dan hikmahnya.

Teruntuk yang........ .
BELUM PERNAH JATUH CINTA,
Bagaimana kalau jatuh cinta? Mau jatuh jatuhlah tapi jangan sampai
terjerumus, tetaplah konsisten? tapi jangan terlalu ngotot, berbagilah dan jangan sampai sekali-kali tidak fair, berpengertianlah dan cobalah untuk tidak menuntut, siap-siaplah untuk terluka dan menderita tapi jangan kau simpan semua rasa
sakitmu jika itu benar-benar kau alami

Teruntuk ,
YANG INGIN MENGUASAI,
Hatimu patah melihat yang kau cintai berbahagia dengan orang lain,
tapi akan lebih sakit lagi mengetahui bahwa yang kau cintai ternyata
tidak berbahagia denganmu


Teruntuk yang........ .
TAKUT MENGAKUI,
Cinta menyakitkan bila kau putuskan hubungan dengan seseorang tapi
lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan denganmu, tapi
cinta paling menyakitkan bila orang yang kita cintai sama sekali
tidak mengetahui perasaanmu terhadapnya.

Teruntuk yang........
BERTAHAN MENCINTAI SESEORANG YANG SUDAH PERGI,
Hal paling menyedihkan dalam hidup ialah bila kau bertemu seseorang
lalu jatuh cinta hanya kemudian pada akhirnya menyadari bahwa dia
bukanlah jodohmu dan kau telah menyia-nyiakan bertahun-tahun untuk
seseorang yang tidak layak. Kalau sekarang ia sudah tidak layak 10 tahun dari
sekarang pun ia juga tak akan layak. Biarkan dia pergi, lupakanlah.. ....

Thursday, 10 September 2009

bad day...

Posted by ida at 12:05 Links to this post

Bad day..
hmm... kerja berlambak tol.. lepas 2 dapat kabar kalo ex- sakit.. adoi!!! ciannya dia.. nak kena operate lagi.. dah 3 kali dah masuk operate.. huhuhuhu.. walaupun ida ngan dia dah xde ape tapi kenapa rasa sayang itu masih ada...Ida cuma mampu berdoa semoga dia cepat sembuh,leh kerja balik, leh tertawa lagi walaupun kali ini tawa itu bukan milik ida lagi..

time tulis post ni, dengar pulak lagu
ALYAH 'BUKAN KERANA SAYANG'
huhuhu... lagu yang full of memory sebab ida selalu konsert lagu ni kat kete dia sampai dia naik pitam asyik dengar suara ida yang false ni.. hehehehe... sweet memorize! nanti lah, bila ada masa ida nak post lirik lagi ni pulak...

Wednesday, 9 September 2009

tazkirah..

Posted by ida at 08:01 Links to this post


Di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai kecuali menerima kehendak Allah swt.

Di dalam hati manusia ada keganasan dan tidak akan hilang kecuali berjinak dengan Allah swt

Di dalam hati manusia ada kesedihan dan tidak akan hilang kecuali seronok mengenali Allah swt

Di dalam hati manusia ada kegelisahan dan tidak akan tenang damai kecuali berlindung, bertemu dan berjumpa denganNya

Di dalam hati manusia ada penyesalan dan tidak akan padam kecuali redha dengan suruhan dan laranganNya serta qadha dan qadarNya serta kesenantiasaan sabar sehingga menemuiNya

Di dalam hati manusia ada hajat dan tidak akan terbendung kecuali kecintaan kepadaNya dan bermohon kepadaNya.

Kesentiasaan berzikir kepadaNya adalah keikhlasan sebenar kepadaNya. . . . . . Andai dunia dan isinya diberikan kepada manusia masih tidak lagi dapat membendung hajat hati si hamba itu..

-Ibnu Qayyum-

Tuesday, 8 September 2009

my New Life...

Posted by ida at 16:24 Links to this post

ida bahagia sgt ngan hidup baru ida sekarang nie.. i'm really2x enjoy my new life.. ntahlah, rasa macam free pulak, xyah nak fikir macam mana nak jaga ati 'orang' 2, x yah nak wat report bila nak g mana2.. n d'best one.. i can be myself again.. Yipeeee....
Thanks GOd for dis chance...

Monday, 7 September 2009

frensip..

Posted by ida at 10:03 Links to this post

Friendship . . .

. . . is you.
. . . is love.
. . . is shared.
. . . is forgiving.
. . . is understanding.
. . . is shared secrets.
. . . heals many hurts.
. . . is not judgmental.
. . . is shared laughter.
. . . is slow and steady.
. . . can be angry at times.
. . . is dependable and true.
. . . is more precious than silver or gold.
. . . is meant to be savored like fine wine.
. . . is not perfect, much like we are not perfect.
. . . does not hold grudges or demand perfection.
. . . makes all the wrong things in life, right somehow.
. . . is meant to be gulped like lemonade on a hot summer day.
. . . is always there, through times of trial, happy times and hard times.
. . . just happens, but once discovered, needs to be tended like a beautiful garden.
. . . is a road to be traveled slowly, remembering the sights and sounds.
. . . is strength when you are too weak to notice its there.
. . . is a cherished moment of mutual understanding.
. . . reaches into your heart and grabs a firm hold.
. . . is a refreshing rain on a hot day.
. . . is sunshine through the clouds.
. . . cannot be forced or induced.
. . . is relaxed and comfortable.
. . . is a shoulder to lean on.
. . . is an ear to whine to.
. . . gets better with age.
. . . is shared tears.
. . . is shared pain.
. . . is shared joy.
. . . is shared.
. . . is love.
. . . is you.

Sunday, 6 September 2009

Menjadi Apapun Dirimu Adalah Tetap Indah,

Posted by ida at 12:56 Links to this post

Jika Selalu Sadar Bahwa Kita Adalah Hamba-Nya

Menjadi karang-lah, meski tidak mudah. Sebab ia 'kan menahan sengat binar mentari yang garang. Sebab ia 'kan kukuh halangi deru ombak yang kuat menerpa tanpa kenal lelah. Sebab ia 'kan melawan bayu yang keras menghembus dan menerpa dengan dingin yang coba
membekukan. Sebab ia 'kan menahan hempas badai yang datang menggerus terus-menerus dan coba melemahkan keteguhannya. Sebab ia 'kan kokohkan diri agar tak mudah hancur dan terbawa arus.Sebab ia 'kan berdiri tegak berhari-hari, bertahun-tahun, berabad-abad,
tanpa rasa jemu dan bosan.

Menjadi pohon-lah yang tinggi menjulang, meski itu tidak mudah. Sebab ia 'kan tatap tegar bara mentari yang terus menyala setiap siangnya. Sebab ia 'kan meliuk halangi angin yang bertiup kasar. Sebab ia 'kan terus menjejak bumi hadapi gemuruh sang petir. Sebab ia 'kan hujamkan akar yang kuat untuk menopang. Sebab ia 'kan menahan gempita hujan yang coba merubuhkan.Sebab ia 'kan senantiasa berikan bebuahan yang manis dan mengenyangkan. Sebab ia 'kan berikan tempat bernaung bagi burung-burung yang singgah di dahannya.Sebab ia 'kan berikan tempat berlindung dengan rindang daun-daunnya.

Menjadi paus-lah, meski itu tak mudah. Sebab dengan sedikit kecipaknya, ia akan menggetarkan ujung samudera. Sebab besar tubuhnya 'kan menakutkan musuh yang coba mengganggu. Sebab sikap diamnya akan membuat tenang laut dan seisinya.

Menjadi elang-lah, dengan segala kejantanannya, meski itu juga tidak mudah. Sebab ia harus melayang tinggi menembus birunya langit. Sebab ia harus melanglang buana untuk mengenal medannya. Sebab ia harus melawan angin yang menerpa dari segala penjuru. Sebab ia harus mengangkasa jauh tanpa takut jatuh. Sebab ia harus kembali ke sarang dengan makanan di paruhnya. Sebab ia harus menukik tajam mencengkeram mangsa. Sebab ia
harus menjelajah cakrawala dengan kepak sayap yang membentang gagah.

Menjadi melati-lah, meski tampak tak bermakna. Sebab ia 'kan tebar harum wewangian tanpa meminta balasan.Sebab ia begitu putih, seolah tanpa cacat. Sebab ia tak takut hadapi angin dengan mungil tubuhnya. Sebab ia tak ragu hadapi hujan yang membuatnya basah. Sebab ia tak pernah iri melihat mawar yang merekah segar. Sebab ia tak pernah malu pada bunga matahari yang menjulang tinggi. Sebab ia tak pernah rendah diri pada
anggrek yang anggun. Sebab ia tak pernah dengki pada tulip yang berwarna-warni. Sebab ia tak gentar layu karena pahami hakikat hidupnya.

Menjadi mutiara-lah, meski itu tak mudah. Sebab ia berada di dasar samudera yang dalam. Sebab ia begitu sulit dijangkau oleh tangan-tangan manusia. Sebab ia
begitu berharga. Sebab ia begitu indah dipandang mata.Sebab ia tetap bersinar meski tenggelam di kubangan yang hitam.

Menjadi kupu-kupulah, meski itu tak mudah pula. Sebab ia harus melewati proses-proses sulit sebelum dirinya saat ini. Sebab ia lalui semedi panjang tanpa rasa bosan. Sebab ia bersembunyi dan menahan diri dari segala yang menyenangkan, hingga kemudian tiba saat untuk keluar.

Karang akan hadapi hujan, terik sinar mentari, badai, juga gelombang. Elang akan menembus lapis langit,mengangkasa jauh, melayang tinggi dan tak pernah lelah untuk terus mengembara dengan bentangan sayapnya. Paus akan menggetarkan samudera hanya dengan sedikit gerakan. Pohon akan hadapi petir, deras hujan, silau matahari, namun selalu berusaha menaungi. Melati ikhlas 'tuk selalu menerima keadaannya, meski tak
terhitung pula bunga-bunga lain dengan segala kecantikannya. Kupu-kupu berusaha bertahan, meski saat-saat diam adalah kejenuhan. Mutiara tak memudar kelam, meski pekat lingkungan mengepungnya di kiri-kanan, depan dan belakang.

Tapi karang menjadi kokoh dengan segala ujian. Elang menjadi tangguh, tak hiraukan lelah tatkala terbang melintasi bermilyar kilo bentang cakrawala. Paus menjadi kuat dengan besar tubuhnya dalam luas samudera. Pohon tetap menjadi naungan meski ia hadapi
beribu gangguan. Melati menjadi bijak dengan dada yang lapang, dan justru terlihat indah dengan segala kesederhanaan. Mutiara tetap bersinar dimanapun ia
terletak, dimanapun ia berada. Kupu-kupu hadapi cerah dunia meskipun lalui perjuangan panjang dalam kesendirian.

Menjadi apapun dirimu..., bersyukurlah selalu. Sebab kau yang paling tahu siapa dirimu. Sebab kau yakini kekuatanmu. Sebab kau sadari kelemahanmu.

Jadilah karang yang kokoh, elang yang perkasa, paus yang besar, pohon yang menjulang dengan akar menghujam, melati yang senantiasa mewangi, mutiara yang indah, kupu-kupu, atau apapun yang kau mau. Tapi,tetaplah sadari bahwa kamu adalah hambaNya.

Saturday, 5 September 2009

untuk sang hati..

Posted by ida at 13:38 Links to this post

Sabar adalah dengan menyabar2xkan diri....
sampai ia menjadi irama hidup kita.
Ikhlas adalah dengan mengikhlas-ikhlaskan diri...
sampai ia menjadi irama hidup kita.
Semuanya adalah proses belajar...

tak ada yang tiba2x menjadi sabar atau tiba2x menjadi ikhlas, semuanya perlu waktu, kesadaran, dan pembelajaran terus menerus. Sampai akhirnya ia melekat dalam diri kita dan menjadi karakter kita. Seperti bernafas, kita tak berfikir saat kita bernafas.
Demikian halnya dengan karakter yang telah melekat pada diri kita. Kesabaran, keikhlasan, dan sifat baik lainnya. Akan mengalir saja, jika ia telah melekat dalam diri kita.

Mari kita bersabar dalam sebuah proses perbaikan diri kita. Karena yang membedakan kita dan kura2x sejak zaman purba dulu hingga kini adalah ' Perubahan '.
Manusia berubah dan kura2x tidak berubah..

Jadi...kalau kita dapati diri kita tak ada perubahan, tetap pemarah, tetap egois, tetap rakus,tetap kasar, tetap pesimis, artinya apa bedanya kita dengan kura2x.

Untuk menjadi baik, Mulanya kita harus memaksa diri kita untuk menjadi lebih baik, dan semua berangkat dari kesadaran diri terus menerus, motivasi kuat bahwa " Saya harus lebih baik ".

Akhirnya...wahai jiwa... bersabarlah untuk belajar berubah menjadi lebih baik. Hingga Akhirnya kau pantas Memandang WajahNya...

Friday, 4 September 2009

Belajar!

Posted by ida at 12:51 Links to this post

Bila kita melakukan sesuatu, ada kemungkinan kita membuat suatu kesalahan.
Bila kita membuat kesalahan, itu adalah hal yang hebat.
Karena kita berkesempatan belajar sesuatu.

Akui kesalahan anda, teliti dan pelajari secara mendalam.
Jawablah kesalahan anda tersebut.Kesalahan adalah guru yang luar biasa. Dengan mengenal apa yang salah, anda dibantu untuk menemukan apa yang benar.

Orang yang berbakat sukses, akan belajar dari apapun yang
terjadi, termasuk kesalahan.
Bila anda membuat sebuah kesalahan, hal yang terbaik adalah mengumpulkan kembali keping-keping yang terserak, dan memperhatikan bagaimana hal itu bisa terjadi.
Jangan menangisi kesalahan. Periksa dan pelajari kesalahan.
Selanjutnya manfaatkan pengetahuan baru anda itu.

Kegagalan adalah satu-satunya kesempatan untuk memulai lagi
dengan lebih cerdik.

Thursday, 3 September 2009

inspire of life..

Posted by ida at 12:42 Links to this post

Jika kamu memancing ikan.....
Setelah ikan itu terikat di mata kail, hendaklah kamu mengambil Ikan itu.....Janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan sakit oleh karena bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang... .
Setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya.....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja......
Karena ia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat
melupakan segalanya selagi dia mengingat... ..

Jika kamu menadah air
biarlah mengalir, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh......cukuplah sekadar keperluanmu. ......
Apabila sekali ia retak tentu sukar untuk kamu menambalnya semula......
Akhirnya ia dibuang..... .
Sedangkan jika kamu coba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, terimalah seadanya.... .
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya
Begitu istimewa.... .
Anggaplah ia manusia biasa.
Apabila sekali ia melakukan kesalahan bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.
Akhirnya kamu kecewa dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan terus Hingga ke
akhirnya.... .

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi yang pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, coba mencari makanan yang
lain....
Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan yang membawa kebaikan
kepada dirimu. Menyayangimu. Mengasihimu. Mengapa kamu berlengah, coba
bandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan
kehilangannya; apabila dia menjadi milik orang Lain kamu juga akan menyesal.

Wednesday, 2 September 2009

terima kasih tuhan!

Posted by ida at 08:26 Links to this post

terima kasih Tuhan atas nikmat ini.. nikmat kehidupan indah yang telah begitu banyak KAU berikan.. betapa ida yang tak pandai nak mensyukuri setiap nikmat itu? hmmm.... malu sangat nak mintak apa2 lagi denganMu ya ALLAH..

Tuesday, 1 September 2009

"LOVE DOES NEED A REASON"

Posted by ida at 12:00 Links to this post

Lady : Why do you like me..? Why do you love me?


Man : I can't tell the reason.. but I really like you..


Lady : You can't even tell me the reason... how can you say you like me? How can you say you love me?


Man : I really don't know the reason, but I can prove that I love you.


Lady : Proof? No! I want you to tell me the reason. My friend's boyfriend can tell her why he loves her but not you!


Man : Ok..ok!!! Erm... because you are beautiful, because your voice is sweet, because you are caring, because you are loving, because you are thoughtful, because of your smile, because of your every movements.


The lady felt very satisfied with the man's answer. Unfortunately, a few days later, the Lady met with an accident and became comma. The Guy then placed a letter by her side, and here is the content:


Darling,

Because of your sweet voice that I love you... Now can you talk? No! Therefore I cannot love you.


Because of your care and concern that I like you.. Now that you cannot show them, therefore I cannot love you.


Because of your smile, because of your every movements that I love you.. Now can you smile? Now can you move? No, therefore I cannot love you...


If love needs a reason, like now, there is no reason for me to love you anymore.

Do love need a reason? NO!

Therefore, I still love you... And love doesn't need a reason.



" Sometimes the best and the most beautiful things in the world cannot be seen, cannot be touched, but can be felt in the heart "